fredag 1 oktober 2010

Rödgrön kvinnokraft

Lördagen den 18 september var vår gemensamma insändare om Rödgrön Kvinnokraft publicerad i LT och finns att läsa här.

Rödgrön kvinnokraft

Mindre jämställt. Den borgerliga regeringen har gjort Sverige mindre jämställt. Högern har drivit igenom en politik som cementerar gamla könsroller.

Relaterat

Politiken har slagit hårt mot kvinnors möjligheter att förverkliga sina liv och livsdrömmar. Gapet mellan mäns och kvinnors inkomst har ökat med mer än 1 000 kronor i månaden under borgarnas styre. 60 procent av högerns skattesänkningar har gått till män. Och dessa skattesänkningar har inneburit nedskärningar i kvinnodominerade yrken. På ett år har antalet anställda i kommuner och landsting blivit 25 000 färre. Nedmonteringen av sjukförsäkringen har lett till att tiotusentals sjukskrivna har utförsäkrats, en majoritet av dessa har varit kvinnor.

Om de rödgröna vinner valet kommer Sverige få en regering som verkar för ett jämställt Sverige och minskar den klyfta mellan kvinnor och män som högerregeringen har skapat. Vi rödgröna vill skapa ett jämställt arbetsliv och därför är det viktigt att alla de kvinnor som i dag arbetar ofrivillig deltid, får rätt till heltid. Vi vill se till att alla som arbetar deltid ska ha en heltid i botten, och kunna öka sin arbetstid när de själva vill. Så vill vi ha det både här i Södertälje och i resten av landet.

Barnomsorg på obekväm arbetstid, som vi redan i dag erbjuder här i Södertälje, tycker vi alla landets kommuner ska erbjuda för att underlätta för alla de föräldrar som har oregelbundna arbetstider. Ensamstående föräldrar, som är flest kvinnor, ska slippa gå till välgörenhetsorganisationer eller till kyrkan för att klara sig.

Andra viktiga välfärdsreformer som vi rödgröna går till val på är: Maxtaxan i förskolan ska sänkas med 29 procent. För första barnet ska man betala max 900 kronor. Lärartätheten i skolan ska öka till minst 9 lärare per 100 elever.

Våra partiledare/språkrör står redo att bilda en regering som kommer satsa helhjärtat på jämställdhet! Här i Södertälje är vi många rödgröna kvinnor som tillsammans är redo att kämpa för ett jämställt och rättvist Södertälje! Rösta för jämställdheten – rösta rödgrönt!

Anna Bohman (S)
Isabell Flygare (V)
Jenny Konradsson (MP)
Rose-Marie Jacobsson (S)
Kerstin Pettersson (V)
Kerstin Norman (MP)


tisdag 31 augusti 2010

Fyra viktiga vägval


Vi socialdemokrater väljer jobben och välfärden, istället för ökade klyftor. Vårt mål är att Sverige ska vara ett möjligheternas land för alla, där var och en – oavsett bakgrund – får chansen att förverkliga sina drömmar.

I fyra år har de rikaste gynnats när skatterna har sänkts på lånade pengar. Samtidigt sägs personal upp i skola och sjukvård och arbetslösheten har vuxit.

Valet den 19 september blir ett avgörande vägval. Ska vi ha fyra år till med skattesänkningar för de mest välbeställda eller ska vi ha ett Sverige där vi använder resurserna för att skapa fler jobb och bättre välfärd?

Socialdemokraterna väljer jobben och välfärden.

1. Fler jobb

Sverige ska vara ett konkurrenskraftigt land i full sysselsättning. Vi socialdemokrater vill skapa villkor för exportindustrin, tjänstesektorn, småföretagen och välfärden att utvecklas starkt och anställa fler. Vi vill investera i 100 000 nya jobb, praktik- och utbildningsplatser de närmaste åren.

Socialdemokraterna väljer fler jobb istället för ökade klyftor.

2. Mer utbildning

Sverige ska konkurrera med kompetens, inte med låga löner. Vi vill skapa fler möjligheter att satsa framåt, utbilda sig, forska eller göra karriär – inte färre. Alla tjänar på att människor inte begränsas av bakgrund eller kön. Ju fler som får chansen, desto bättre går det för Sverige. Utbildning är nyckeln till framtidens jobb och konkurrenskraft, men också till människors frihet att forma sina liv efter eget huvud.

Socialdemokraterna väljer utbildning istället för sortering och stängda dörrar.

3. Bättre sjukvård och skola

Vi vill att alla barn ska få den bästa undervisningen i skolan. Vi vill att alla som bor i Sverige ska få del av sjukvård av högsta kvalitet, som finns där när man behöver den och som man får del av efter behov. Vi vill investera för ett rikare liv för våra äldre, och ta bort den orättvisa pensionärsskatten.

4. Minska klyftorna

Vi vill leva i ett välfärdsland där vi delar på risker och möjligheter för att vi alla tjänar på det. Orättvisor löser inga problem.

Socialdemokraterna väljer sammanhållning istället för ett kallare Sverige.

Välfärd eller stora skattesänkningar


Regeringen har redan sänkt skatten med nästan 100 miljarder kronor. Nu har borgerligheten presenterat nya skattesänkningar i samma storleksordning. Det skulle innebära ett kraftfullt angrepp på välfärdslandet Sverige.


För att spara 100 miljarder kronor krävs att nära var tionde anställd i alla skattefinansierade verksamheter sägs upp. I den offentliga sektorn motsvarar det ungefär 12 000 lärare och 14 000 undersköterskor och 1 500 poliser och så vidare. Sammanlagt handlar det om omkring 100 000 anställda.

Vägval 2010

"Fler jobb och nya möjligheter - Vägval 2010" är ett dokument med socialdemokraternas viktigaste frågor och politiska uppgifter för de kommande åren. När ekonomin växer blir det avgörande vägvalet; ska vi använda resurserna till fortsatta skattesänkningar för de mest välbeställda eller för fler jobb och bättre välfärd.

Socialdemokraterna vill att Sverige ska vara ett möjligheternas land där alla – oavsett bakgrund – ska få chansen att förverkliga sina drömmar. Vi vill bygga ett Sverige som klarar konkurrensen om jobben genom investeringar i kunskap. Då växer ekonomin och fler kan leva rikare liv. Vi ska tillbaka till överskott i de offentliga finanserna. Vi är övertygade om att alla vinner på att vi löser samhällsproblemen och investerar för framtiden tillsammans.

Valets stora konflikt lyder: fler jobb eller fortsatt ökande klyftor. Den borgerliga har valt att öka klyftorna men misslyckats med sin passiva jobbpolitik. Ungdomsarbetslösheten är nu bland de högsta i Europa. Företagen har problem att rekrytera och långtidsarbetslösheten växer. Denna politik vill de fortsätta i fyra år till.

Socialdemokraterna väljer jobben. Vi vill se en ny färdriktning. Vi väljer sammanhållning istället för klyftor. Nu vill vi börja skapa jobben och göra nya framgångar möjliga – för dig och för Sverige. Svenska folket står inför ett vägval i de valfrågor där skiljelinjerna är som tydligast:

  • Fler jobb istället för ökade klyftor
  • Mer utbildning istället för sortering och stängda dörrar
  • Bättre välfärd åt alla går före fortsatta stora skattesänkningar
  • Sammanhållning istället för ett kallare Sverige

Fler jobb, mindre klyftor och grön omställning


Mona Sahlin presenterade idag ett fantastiskt bra alternativ till högerpolitiken. En rödgrön regering kommer att ta ansvar. För ekonomin, för jobben, för skolan, vården och omsorgen. För trygghet i livets olika skeden, för miljön och för kommande generationer. Sverige ska tillbaka till överskott i de offentliga finanserna. Vi rödgröna partier vill se en ny färdriktning för Sverige – med fler jobb, mindre klyftor och grön omställning. Vi ber om ditt förtroende i valet den 19 september.

Reformer genomförs bara om det statsfinansiella läget så tillåter. De budgetpolitiska målen ska ligga fast. Vi lovar att inte sänka skatterna på lånade pengar. Ett modernt välfärdsland där jobben sätts först – det är vårt framtidsland.

1. ETT FRAMGÅNGSRIKT SVERIGE
Där jobben sätts först
100 000 fler jobb, praktik- och utbildningsplatser
Rivstart för Sveriges unga
Konkurrenskraftig industri och sänkt restaurangmoms
Utveckling av kompetens - 44 000 utbildningsplatser och höjda studiemedel
Jämställda jobb – och investeringar i en bättre arbetsmiljö
Fler och bättre jobb i skola, sjukvård och omsorg

2. ETT RÄTTVIST SVERIGE
Där välfärden är för alla
Kvalitetslyft i förskolan - max fem barn per personal och sänkt maxtaxa
Förbättra barnens uppväxtvillkor
Kunskap och kvalitet i skolan – med mindre klasser
Vård i världsklass
En riktig sjukförsäkring - utan stupstock
Ökad livskvalitet för äldre
Slopad skatteklyfta mellan lön och pension
Kreativa Sverige
Bygg bort bostadsbristen - bygg ett tillgängligt Sverige
Trygghet i vardagen

3. ETT HÅLLBART SVERIGE
Där vi tar ansvar för kommande generationer
Öka klimatinvesteringarna - nytt klimatavdrag
Gör transporterna gröna
Skapa en giftfri vardag
Driv på det internationella klimatarbetet
Ett grönare Sverige

4. TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD
Sverige ska vara militärt alliansfritt. Vi säger nej till medlemskap i Nato.
Vi vill att Sverige ska ge minst en procent av BNI i bistånd

Rättvis sjukvård behövs!


Vårdval Stockholm har visat sig vara en stelbent reform som bidrar till att öka hälsoklyftorna i Stockholmsregionen. En oberoende utvärdering har konstaterat att den på sikt hotar den medicinska säkerheten.

Vårdval Stockholm innebär att alla läkarbesök ger lika mycket pengar – oavsett om det är en enkel snuva eller en patient med flera komplicerade diagnoser. Ingen extra kompensation ges till mottagningar utifrån socioekonomiska faktorer, trots att vi vet att detta spelar stor roll för hälsan. Det är inte lönsamt i dag för vård­givare att etablera sig i områden med komplicerade vårdbehov.

I Stockholm har vårdvalet lett till fler och mer onödiga läkarbesök bland de bättre bemedlade och drastiskt minskade resurser till missgynnade områden.

Vårdköerna har blivit längre med borgarna vid makten och resurser har flyttas från sjuka och fattiga till friska och rika! Måste det vara såhär?

Nej, det tycker inte vi rödgröna! Det skiljer fyra år i livslängd mellan Stockholms rikaste och fattigaste kommun. Var du bor ska inte avgöra din hälsa. Vi rödgröna vill ersätta Vårdval Stockholm med en ny vårdmodell som är rättvis och tar hänsyn till behoven "Hälsoval Stockholm". Rösta rödgrönt den 19 september!


fredag 27 augusti 2010

Tittarna ger Mona tummen upp


Igår var det utfrågning av Mona Sahlin i SVT.
Tittarna gav Mona tummen upp i Aftonbladet/Sifos undersökning. 16 procent gav henne en 5:a i betyg och 28 procent gav henne en 4:a. sammantaget fick hon 3,5 i betyg - och slog därmed Göran Perssons resultat från 2006 då han fick 3,4 i betyg.

Det här visar verkligen att kvällstidningarnas nättidningar inte går att lita på. Näthatet är utbrett. Det är bra att man även använder sig av riktiga opinionsundersökningar!

Här skriver också Eva Franchell träffsäkert om att det var överklassproblem som dominerade i frågorna som Mona Sahlin fick i TV debatten igår!

Undersökningar visade att väljarna tycker att jobb, skola och vård är de allra viktigaste valfrågorna. men i gårdagaens utfrågning tog man upp ämnen som:
Rutavdraget som används av 1,3 procent av befolkningen.
Fastighetskatten som berör 1 procent av befolkningen.
Förmögenhetskatten som kommen beröra några promillen av befolkningen.

Lite trött på en valrörelse som bara handlar så mycket om överklassens vedermödor!
När kommer de verkliga frågorna upp i debatten?
När kommer ungdomsfrågorna i fokus?
Och den rekodhöga ungdomsarbetslösheten?

tisdag 24 augusti 2010

Kulturupproret är med - men förkortat!

Idag den 24 augusti har LT insändaren om Kulturupproret publicerad, som man kan läsa här.

Tyvärr har tidningen tagit sig friheten att ta bort flera kritiska delar av insändaren! Men här kan du läsa hela insändaren, helt utan censur! De kursiva delarna är de som LT tagit bort!

Bjud gärna in alla dina vänner på Facebook att gå med i Kulturupproret! Blir vi många kan vi kulturvänner tillsammans sätta press på LT att bli bättre!

Nu gör vi uppror LT!

Kulturen är något av det bästa vi har i Södertälje! Vi har ett rikt kulturliv med passion och mångfald. Många människor är engagerade inom kulturen och vi har åtskilliga kulturföreningar i stan. Vi har både bredd och djup!

Men tyvärr har LT efter att ha genomfört läsvärdesundersökningar bestämt sig för att Södertäljeborna inte vill läsa om kultur eller recensioner, och har dragit ner på sin kulturbevakning.

Därför har vi startat Facebookgruppen “Kulturupproret – vi som vill att LT ska bevaka kulturlivet i Södertälje!”. Det är en grupp för alla som värnar om kulturlivet i Södertälje. Vi tycker inte det är okej att vår lokaltidning LT dragit ner så mycket på kulturbevakningen.

Ledningen för LT menar att ”Södertäljeborna vill se blod!” Det är skrämmande att de tror att vi läsare bara vill läsa om de brott och det elände som sker i stan. Vårt uppror vill få LT att tänka om. Tillsammans vill vi visa att det visst behövs en ordentlig kulturbevakning i vår stad! Vi tycker att LT som lokaltidning har ett stort ansvar att även skildra det positiva som sker i vår stad, där det som sker inom kulturens område är en mycket viktig del.

I vår grupp tar vi upp frågor som varför LT alltid går i pausen? Varför LT knappt har någon personal på helgerna, då de flesta kulturarrangemang sker? Varför LT aldrig kommer på Kultur- och Fritidsnämndens presskonferenser? Och varför LT inte bevakar något av all den kultur som sker på Wendela Hebbegymnasiet?

Vi är 280 personer som är med i Kulturupproret idag. Det är fler än en sjättedel av de medlemmar som är med i LTs Facebookgrupp. Så förhoppningvis borde tidningen bry sig om oss. Facebookgruppen Kulturupproret är helt opolitisk. Vi välkomnar alla oavsett var de står politiskt i andra frågor, som tycker att LT ska tänka om och satsa på en väl fungerande kulturbevakning.

Och visst är det märkligt att LTs läsvärdesundersökningar bara frågat vad folk läst i tidningen och inte frågat om vad de skulle vilja läsa? Och att LT inte har några särskilda kulturjournalister kvar längre. Det säger sig självt att en och samma person inte kan bevaka allt ifrån sport, till översvämningar och kulturarrangemang med någon högre kvalitet.

Vi tänker inte sitta still i båten! Vi vill slippa säga upp tidningen, så nu gör vi uppror! Vi tycker att både kulturen och Södertäljeborna förtjänar en lokaltidning fylld med bra reportage, debatt, porträtt och recensioner om kultur! Välkommen med i Kulturupproret. Gör uppror du också!

Anna Bohman, kulturälskare

söndag 8 augusti 2010

Vågar LT publicera vårt uppror?


Häromdagen skrev jag ihop en insändare om vår Facebookgrupp “Kulturupproret – vi som vill att LT ska bevaka kulturlivet i Södertälje!”.

Kultur ger värden som inte går att mäta i pengar. När man gör skoningslösa nedskärningar på kulturbevakningen är det ett hot mot demokratin.

Nu är vi över 270 personer i gruppen som har ledsnat på detta. Vi tycker att både kulturen och Södertäljeborna förtjänar en lokaltidning fylld med bra reportage, debatt, porträtt och recensioner om kultur!

Vi vill slippa säga upp tidningen, så nu gör vi uppror! Vi kommer beväpnade med våra målarpenslar, våra balettskor, vårt teatersmink och våra blockflöjter - så huka er LT.

Men det återstår att se om LT vågar publicera insändaren som är kritisk mot tidningens nya inriktning?

måndag 26 juli 2010

En enmansshow som skadar föreningslivet


Den 19 juli fanns vårt svar till Tage Gripenstam i form av en dabattartikel publicerat i LT och går att läsa här.

I samband med den politiska planeringen Mål & budget 2008 uppdrogs kultur- och fritidsnämnden i Södertälje av kommunfullmäktige att se över föreningsbidragen.

Relaterat

Översynen skulle leda till nytt regelverk som innebär rättvisare bedömning, enklare administration, bättre uppföljning, ökad dialog mellan kommun och föreningsliv samt plan för mångfalds- och jämställdhetsarbetet. Utifrån detta har kultur- och fritidsnämnden sedan 20088 genomfört ett gediget utredningsarbete med omfattande dialog och remissarbete där föreningslivet deltagit och bidragit med mycket värdefulla synpunkter som till stor del beaktats.

Detta omfattande arbete har genomförts av tjänstemän och en politisk tillsatt grupp där även Centerpartiet haft insyn och alla möjligheter att påverka det nya förslaget till föreningsbidrag. Utredningsarbetet har genomförts i en samförståndsanda där samtliga partier som finns representerade i kommunstyrelsen, alltså även Centerpartiet, övervägt förslaget och till slut antagit det i full enighet. Detta ägde rum i mars 2010 och Centerpartiets representant i kultur- och fritidsnämnden röstade således för förslaget.

Om förslaget antas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, vilket vi hoppas, kommer de nya reglerna till stor del att kunna träda i kraft redan i januari 2011. De nya reglerna innehåller ett tydliggörande av syfte och övergripande mål för kommunens bidrag, en ny bedömningsmodell, ett tydliggörande av vilka organisationer/föreningar som är bidragsberättigade samt nya allmänna villkor för beviljande av föreningsstöd. Därtill är en ny kommunikations- och dialogmodell framtagen.

De nya reglerna är tydligare, enklare, rättvisare och garanterar fortsatt starkt föreningsstöd för alla föreningar. Reglerna innehåller särskilda satsningar på barn- och ungdomar där jämställdhetsarbetet uppmärksammas. De anpassningar som sker i åldersintervallen följer också Riksidrottsförbundet rekommendationer och har fått ok av föreningslivet.Alla som deltagit i arbetet med framtagande av de nya reglerna, såväl tjänstemän som politiker, har gjort ett bra jobb. Föreningslivet har till stor del berömt de nya reglerna. Många kommuner som själva håller på med översyn och paraplyorganisationen Stockholms ungdom har berömt Södertälje för framtagande av de nya reglerna eftersom de till stor del bygger på en dialog med föreningslivet. Så långt all väl. Döm då av vår förvåning då Tage Gripenstam (C) i flera insändare i LT framför kritik mot förslaget som hans eget parti varit med och antagit. Kritiken från Tage Gripenstam är förvånande utifrån två aspekter. Den ena: Om det nu är så att C haft annan uppfattning så borde de uttryckt den i det gedigna beredningsarbetet.

Centerpartiet har hela tiden haft möjlighet att påverka arbetet med översynen och innehållet. Detta har man inte gjort och inte heller anmälde man avvikande uppfattning när beslutet togs av en enhällig nämnd i mars. Därför ställer vi oss frågan om hur den interna kommunikationen ser ut inom Centern? Hur känns det för ledamöterna från alliansen och minst Centerpartiet som nu får underkänt av Tage Gripenstam? Eller är det så att det här ett sätt för Tage Gripenstam att demonstrera att arbetet i nämnderna inte är viktigt? Det andra som är förvånande är att Tage Gripenstam tycks ha missat poängen med hela förslaget då han lyckats med konststycket att missförstå den dialogmodell som nu föreslås och som på ett avgörande sätt gynnar goda idéer och verksamhet som tar fasta på de prioriterade grupperna.

Besim Aho (S)
ordförande, kultur- och fritidsnämnden
Anna Bohman (S)
andre vice ordförande, kultur- och fritidsnämnden

fredag 9 juli 2010

Tage Gripenstams luftpastej


Den 18 juni hade Tage Gripenstam en insändare I LT som man kan läsa här. Där han förvånande nog går emot sin egen partikamrat och kritiserar förslaget till nya bidragsregler för Södertäljes föreningsliv. Trots att förslaget tre månader tidigare hade antagits av en enig Kultur- och Fritidsnämnd, där även hans partikamrat från Centern röstade för förslaget. Därför har vi som varit Kultur- och fritidsnämndens företrädare i arbetsgruppen för bidragsöversynen, Anna Bohman (S), Ulf Sundblad (M) och
Jan Strannerud (V), idag ett svar på Tages stolliga utspel på LTs debattsida, som du även kan läsa här.

I över två år har Kultur- och Fritidsnämnden genomfört en gedigen översyn av kommunens bidragsregler för att få ett rättvisare, modernare och enklare system som bygger på en ökad dialog mellan kommunen och föreningarna.

Under denna tid har vi haft många möten med föreningslivet som bidragit med mycket värdefulla synpunkter. Många av Södertäljes föreningar har också varit aktiva och svarat skriftligt när förslaget varit ute på remiss.
I ett års tid har alla kunnat läsa förslaget till nya bidragsregler. Vi andra partier har haft interna diskussioner om bidragsreglerna på våra medlemsmöten för många månader sedan. 


Döm då till vår förvåning när Tage Gripenstam i LT (18 juni) hävdar att han fått ta del av förslaget bara någon dag innan det ska upp på kommunstyrelsen! När kultur- och fritidsnämnden tog beslutet med fullständig enighet i mars! Och när alliansens representant i arbetsgruppen löpande under arbetets gång fört samtal med Centerpartiets representant i kultur- och fritidsnämnden, som helt ställer sig bakom förslaget.

Då frågar man sig hur det egentligen står till med interndemokratin inom Södertäljecentern? 
Eller med Tages intresse för att lyssna på sina partikamrater? 
I det här fallet borde Tage lyssnat på sin partikamrat Åke Kärnlöf i nämnden som känt till ärendet sedan länge och röstat för det. 


Tage hävdar felaktigt att små föreningar som inte är idrottsföreningar kan drabbas, han har helt missat att dessa föreningar omfattas av en avtalsmodell i det nya förslaget. Och Tage har inte heller förstått att åldersspannet behålls upp till 25 år för de föreningar som inte är idrottsföreningar. För idrottsföreningarna anpassas åldersgränserna i förslaget till RF:s egna åldersspann som idrotten själva beslutat om, bland annat för att motverka för tidig specialisering!


När man är så illa påläst som Tage Gripenstam och dessutom har missförstått stora 
delar av förslaget är det synd att han fem i tolv går ut och kritiserar ett förslag som han har haft all tid i världen att tycka till om och kunnat påverka. Ett förslag som en enig nämnd, från höger till vänster ställt sig bakom! 
Men inte Tage inte – han kör ett eget solorace – som leder rakt ner i diket!

söndag 4 juli 2010

Baksidan av prostitution!


Ett viktigt otroligt bra och viktigt initiativ under Almedalsveckan, som jag stödjer helt och fullt!

Baksidan av prostitution

Var 13:e svensk man har köpt sex.
Dessa män är med och finansierar tung organiserad brottslighet.
Dom befäster synen på kvinnan som objekt.
Dom orsakar både psykisk och fysisk skada.
Dom tror att prostitution sker av fri vilja. När sanningen är att majoriteten av de prostituerade i Sverige börjar sälja sex i 14-års ålder, alltså under den ålder som samhället tillåter dig att ha sex. Dom kränker individers integritet och mänskliga rättigheter. Dom är en av de mellan 5-40 män som en prostituerad varje arbetsdag måste serva med sin kropp.
Dom bryter mot lagen.

Baksidan med prostitution är att det inte finns någon framsida. Sluta gå till prostituerade. Njut av gemensamt och frivilligt sex.

Visa din åsikt. Gå med i vår facebookgrupp INTE sexköpare!

Unikt samarbete halverar ungdomsarbetslösheten


Den 2 juli kunde man läsa denna viktiga debattartikel i LT:Unikt samarbete halverar ungdomsarbetslösheten

"Att minska ungdomsarbetslösheten är en av de viktigaste samhällsutmaningarna i Sverige just nu. På mycket kort tid kan en ung människa som saknar arbete fastna i utanförskap. Nu vill vi i KF, Scania, Manpower, Mekonomen, Folksam, Peab och Telge satsa på ungdomarna".

Bakgrunden är förstås den höga ungdomsarbetslösheten. Ungdomsarbetslösheten i Södertälje har fördubblats det senaste året, vilket innebär att Södertälje är en av de kommuner i länet som har högst ungdomsarbetslöshet. Arbetslösheten är betydande inom alla grupper, men slår hårdast mot de ungdomar som saknar gymnasieutbildning och som bor i de mest segregerade bostadsområdena. De lösningar som erbjuds av regeringen och arbetsförmedlingen räcker inte alls till. Man är nu övertygade om att det krävs nytänkande och okonventionella samarbeten.

Telge Tillväxt är ett företag där målsättningen är att ge arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år ett fast jobb. Bolaget kommer ägas gemensamt av Södertälje kommun/Telge, och sju stora nationella företag: Swedbank, Mekonomen, Scania, Folksam, Peab och Manpower. Upplägget stöttas av Arbetsförmedlingen både lokalt och centralt.

I Telge Tillväxt kommer ungdomarna att ges möjlighet att läsa upp sina betyg, skaffa en yrkesutbildning eller ”bara” jobba. Anställningstiden kommer vara ett år och ske med avtalsenliga löner i överenskommelse med de fackliga organisationerna. Efter ett år är tanken att ungdomarna etablerat sig på arbetsmarknaden, fyllt på sitt CV, skapat förutsättningar för att studera vidare osv.

Målbilden för Telge Tillväxt är att;

  • Visa att det genom kreativitet och handlingskraft är fullt möjligt att halvera ungdomsarbetslösheten i Södertälje på tre år.
  • Visa att det är möjligt att genomföra en satsning för ungdomar på ett affärsmässigt och långsiktigt sätt.
  • Ge företagen en möjlighet att utveckla nya CSR-baserade affärer.
  • Skapa en konkret plattform för en nationell debatt om hanteringen av ungdomsarbetslösheten.
  • Göra Södertälje till en innovativ plats där nya spännande och okonventionella samarbeten skapas för att minska ungdomsarbetslösheten.

Innovativt Södertäljeförslag


Den 2 juli finns en intressant artikel på SvDs Brännpunkt om ett innovativt förslag från Södertälje: Skapa ett permanent Globaliseringsråd i Sveriges mest globaliserade stad – Södertälje!


"Sverige måste öka vårt lands sociala innovationskraft och ta tillvara begåvade individer. I en globaliserad värld är det inte acceptabelt att de svenskar som har störst erfarenhet av andra länder ska ha sämst utvecklingsmöjligheter".

"Södertälje lever mitt i globaliseringens utmaningar, men också mitt i dess möjligheter.

Till Södertälje strömmar människor från hela världen och 40 procent av befolkningen har sitt ursprung i andra länder. De senaste åren har mellan 700 och 1200 nya flyktingar från Irak varje år bosatt sig i Södertälje. Detta har ställt kommunen inför stora utmaningar som man tagit sig an genom att bejaka flyktingarna som en resurs. Nya samarbeten mellan kommunen, privata företag och myndigheter gör att flyktingar bättre och snabbare kan matchas mot arbetsmarknaden. Samtidigt genererar Södertäljeföretag som Scania och AstraZeneca 17 procent av landets handelsöverskott. Södertälje är navet i ett globalt nätverk för forskning, produktion och kultur. Ett exempel är att 3 000 forskare arbetar i Södertälje med forskning och utveckling av produkter och tjänster. Här möts kompetenser och kulturella bakgrunder för global kunskap och en global marknad".

"Det nya Globaliseringsrådet ska bidra till mer kunskap men också till att omsätta idéer i praktisk handling. Att skapa vinnande koncept i en globaliserad värld handlar nämligen om att slå samman olika kunskaper, olika infallsvinklar och olika nivåer. Vi behöver fler kompetenser och livserfarenheter. Sverige måste dra nytta av en öppnare världsekonomi.

Vi måste underlätta för nästa Sergey Brin att starta sitt företag i Sverige. Det blir Globaliseringsrådet i Södertäljes uppgift".

onsdag 30 juni 2010

Wendela Hebbes underbara Hus!


Wendela Hebbe var Sveriges första fast anställda kvinnliga journalist. Hon fick arbete på Aftonbladet i Stockholm 1841. Detta i en tid då kvinnor saknade rösträtt och var omyndiga.

Med Wendela Hebbe kom socialreportaget in i
svensk press. Hon skrev en rad uppmärksammade artiklar om fattiga människors utsatthet och svåra levnadsvillkor som hon beskrev med inlevelse efter att ha följt olika familjer i vardagen.

Här i Södertälje står Wendela Hebbes vackra gula trähus som hon bodde i halvårsvis på somrarna, som Lars Johan Hierta köpte till henne. Här finns föreningen Wendelas Vänner, som bildades för att rädda Wendela Hebbes sommarhus ifrån rivning och lyckades få huset återuppfört på nuvarande plats för tio år sedan. Föreningen arbetar för att öka kännedomen om Wendela Hebbe och hennes döttrar.

Då Wendela Hebbes man hamnade i ekonomiska svårigheter lämnade han landet, och Wendela blev ensamstående trebarnsmor. Hon var tvungen att skaffa arbete för att försörja sin familj och lyckades med det för hon var en av få lyckligt lottade kvinnorna som på den tiden fått utbildning. Då precis som nu är egen försörjning nyckeln till frihet för kvinnor. För oss Socialdemokratiska kvinnor är Wendela Hebbe en förebild och en riktig pionjär, en banbrytare som gick före och visade vägen för många andra kvinnor. Vårt parti socialdemokraterna har byggt upp vårt välfärdssamhälle, vilket gjort Sverige till ett av världens mest jämställda länder. Det ska vi vara stolta över.

Men vi är inte i mål än, vi vet att det finns mycket kvar att förbättra innan Sverige är jämställt. Och nu kämpar vi emot den borgerliga regeringens politik som leder till att kvinnors möjligheter minskar och tar ett rejält kliv tillbaka till gamla ideal och traditionella könsroller. Det vill vi ändra på. Vi S-kvinnor tycker att Sverige i stället tjänar på rättvisa och jämställdhet!


På bilden syns hela ensemblen från kvällens lyckade premiär av komedin "Pappas pojk" på scenen framför Wendela Hebbes vackra Hus. Från vänster syns Lasse Petterson, Helena Fernell, Lars Fager, Maria Plahn, Mia Poppe, Niclas Strand, Berit Carlberg och Per Ragnar.

Premiären av Pappas pojk


Ikväll har jag varit på premiären av sommarens roligaste skrattfars på sommarens vackraste spelplats vid Wendela Hebbes Hus, alldeles intill Södertälje kanal!

"Pappas pojk" är en klassisk fars av det tyska författarparet Ernst Bach och Franz Arnold. Deras mest kända fars är Spanska flugan. Nils Poppe spelade många lustspel av Arnold och Bach på Fredriksdalsteatern i Helsingborg, bland annat denna.

Handlingen är stora drag att i Södertälje bor adjunkt Valdemar Glömselius, spelad av Niclas Strand som är gift med Linnea spelad av Mia Poppe. Valdemars vän advokat Lage Wrängman, spelad av Per Ragnar, kommer på besök för att meddela att Valdemars barn från ett tidigare äktenskap kommer på besök från Gnesta. 
Barnet visar sig vara en salongshumorist vid namn Rulle Rask, spelad av Lars Fager.
I över två timmar rullar så karusellen.

Det var en förväntansfull premiärpublik som njöt av kvällsolen och båtarna som gled förbi bakom scenen. Kvällens premiär avbröts av spontana applåder och publiken stortrivdes!

Från vänster i bild syns Berit Carlberg, Helena Fernell och Mia Poppe.

Fler som gör uppror!


“Kulturupproret – vi som vill att LT ska bevaka kulturlivet i Södertälje!” är en grupp på Facebook som värnar kulturlivet i Södertälje! Och som inte tycker det är OK att vår lokaltidning LT dragit ner på sin kulturbevakning!

Ledningen för LT har hävdat att ”Södertäljeborna vill se blod!” Jag tycker det är skämmande att de har den uppfattningen. Och tror att vi läsare bara vill läsa om brott och kriminalitet i tidningen.

Vi behöver därför bli ännu fler i Kulturupprorsgruppen så vi kan få LT att tänka om. Tillsammans kan vi visa att det visst behövs en ordentlig kulturbevakning i vår stad! Och visa att vi vill att man ska börja spegla den mångfald och den passion som finns i vårt rika kulturliv här i Södertälje!

Hjälp gärna till och skicka ut en inbjudan till alla dina vänner på Facebook till Kulturupproret! Gör uppror du också!

Kulturupproret – vi som vill att LT ska bevaka kulturlivet i Södertälje!


Som jag skrev i mitt blogginlägg den 28 maj "Stå upp för kulturbevakningen!" tycker jag det är tragiskt att LT inte längre tar sitt ansvar som lokatidning och bevakar kulturen i stan ordentligt. Jag funderade på om man borde bilda en Facebookgrupp för att tillsammans få LT att tänka om. Och sagt och gjort så skapade jag en sådan grupp: Kulturupproret – vi som vill att LT ska bevaka kulturlivet i Södertälje! Vi är redan 235 personer som står upp för kulturen och kulturbevakningen i stan! Välkommen med du också!

Kulturen är något av det bästa vi har i Södertälje!

Vi har ett rikt kulturliv, många människor är engagerade inom kulturen och vi har många aktiva kulturföreningar. Vi har både bredd och djup!

Men tyvärr har LT efter att ha genomfört läsvärdesundersökningar bestämt sig för att Södertäljeborna inte längre vill läsa om kultur eller recensioner och har därför dragit ner på sin kulturbevakning.

I den här gruppen samlas vi som inte bara vill läsa om det elände och de brott som begås i Södertälje. Vi tycker att LT som lokaltidning har ett stort ansvar att även skildra det positiva som sker i vår stad, där det som sker inom kulturens område är en viktig del.

Den här gruppen är helt opolitisk. Vi välkomnar alla människor oavsett var de står politiskt i andra frågor, som tycker att LT ska tänka om och åter satsa på en väl fungerande kulturbevakning. Vi tycker kulturen och Södertäljeborna förtjänar en lokaltidning med reportage, debatt, porträtt och recensioner om kultur!

/Anna Bohman, barnsligt förtjust i kultur i olika former