söndag 4 juli 2010

Innovativt Södertäljeförslag


Den 2 juli finns en intressant artikel på SvDs Brännpunkt om ett innovativt förslag från Södertälje: Skapa ett permanent Globaliseringsråd i Sveriges mest globaliserade stad – Södertälje!


"Sverige måste öka vårt lands sociala innovationskraft och ta tillvara begåvade individer. I en globaliserad värld är det inte acceptabelt att de svenskar som har störst erfarenhet av andra länder ska ha sämst utvecklingsmöjligheter".

"Södertälje lever mitt i globaliseringens utmaningar, men också mitt i dess möjligheter.

Till Södertälje strömmar människor från hela världen och 40 procent av befolkningen har sitt ursprung i andra länder. De senaste åren har mellan 700 och 1200 nya flyktingar från Irak varje år bosatt sig i Södertälje. Detta har ställt kommunen inför stora utmaningar som man tagit sig an genom att bejaka flyktingarna som en resurs. Nya samarbeten mellan kommunen, privata företag och myndigheter gör att flyktingar bättre och snabbare kan matchas mot arbetsmarknaden. Samtidigt genererar Södertäljeföretag som Scania och AstraZeneca 17 procent av landets handelsöverskott. Södertälje är navet i ett globalt nätverk för forskning, produktion och kultur. Ett exempel är att 3 000 forskare arbetar i Södertälje med forskning och utveckling av produkter och tjänster. Här möts kompetenser och kulturella bakgrunder för global kunskap och en global marknad".

"Det nya Globaliseringsrådet ska bidra till mer kunskap men också till att omsätta idéer i praktisk handling. Att skapa vinnande koncept i en globaliserad värld handlar nämligen om att slå samman olika kunskaper, olika infallsvinklar och olika nivåer. Vi behöver fler kompetenser och livserfarenheter. Sverige måste dra nytta av en öppnare världsekonomi.

Vi måste underlätta för nästa Sergey Brin att starta sitt företag i Sverige. Det blir Globaliseringsrådet i Södertäljes uppgift".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar