söndag 4 juli 2010

Unikt samarbete halverar ungdomsarbetslösheten


Den 2 juli kunde man läsa denna viktiga debattartikel i LT:Unikt samarbete halverar ungdomsarbetslösheten

"Att minska ungdomsarbetslösheten är en av de viktigaste samhällsutmaningarna i Sverige just nu. På mycket kort tid kan en ung människa som saknar arbete fastna i utanförskap. Nu vill vi i KF, Scania, Manpower, Mekonomen, Folksam, Peab och Telge satsa på ungdomarna".

Bakgrunden är förstås den höga ungdomsarbetslösheten. Ungdomsarbetslösheten i Södertälje har fördubblats det senaste året, vilket innebär att Södertälje är en av de kommuner i länet som har högst ungdomsarbetslöshet. Arbetslösheten är betydande inom alla grupper, men slår hårdast mot de ungdomar som saknar gymnasieutbildning och som bor i de mest segregerade bostadsområdena. De lösningar som erbjuds av regeringen och arbetsförmedlingen räcker inte alls till. Man är nu övertygade om att det krävs nytänkande och okonventionella samarbeten.

Telge Tillväxt är ett företag där målsättningen är att ge arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år ett fast jobb. Bolaget kommer ägas gemensamt av Södertälje kommun/Telge, och sju stora nationella företag: Swedbank, Mekonomen, Scania, Folksam, Peab och Manpower. Upplägget stöttas av Arbetsförmedlingen både lokalt och centralt.

I Telge Tillväxt kommer ungdomarna att ges möjlighet att läsa upp sina betyg, skaffa en yrkesutbildning eller ”bara” jobba. Anställningstiden kommer vara ett år och ske med avtalsenliga löner i överenskommelse med de fackliga organisationerna. Efter ett år är tanken att ungdomarna etablerat sig på arbetsmarknaden, fyllt på sitt CV, skapat förutsättningar för att studera vidare osv.

Målbilden för Telge Tillväxt är att;

  • Visa att det genom kreativitet och handlingskraft är fullt möjligt att halvera ungdomsarbetslösheten i Södertälje på tre år.
  • Visa att det är möjligt att genomföra en satsning för ungdomar på ett affärsmässigt och långsiktigt sätt.
  • Ge företagen en möjlighet att utveckla nya CSR-baserade affärer.
  • Skapa en konkret plattform för en nationell debatt om hanteringen av ungdomsarbetslösheten.
  • Göra Södertälje till en innovativ plats där nya spännande och okonventionella samarbeten skapas för att minska ungdomsarbetslösheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar