Den 19 juli fanns vårt svar till Tage Gripenstam i form av en dabattartikel publicerat i LT och går att läsa här.
I samband med den politiska planeringen Mål & budget 2008 uppdrogs kultur- och fritidsnämnden i Södertälje av kommunfullmäktige att se över föreningsbidragen.
Översynen skulle leda till nytt regelverk som innebär rättvisare bedömning, enklare administration, bättre uppföljning, ökad dialog mellan kommun och föreningsliv samt plan för mångfalds- och jämställdhetsarbetet. Utifrån detta har kultur- och fritidsnämnden sedan 20088 genomfört ett gediget utredningsarbete med omfattande dialog och remissarbete där föreningslivet deltagit och bidragit med mycket värdefulla synpunkter som till stor del beaktats.
Detta omfattande arbete har genomförts av tjänstemän och en politisk tillsatt grupp där även Centerpartiet haft insyn och alla möjligheter att påverka det nya förslaget till föreningsbidrag. Utredningsarbetet har genomförts i en samförståndsanda där samtliga partier som finns representerade i kommunstyrelsen, alltså även Centerpartiet, övervägt förslaget och till slut antagit det i full enighet. Detta ägde rum i mars 2010 och Centerpartiets representant i kultur- och fritidsnämnden röstade således för förslaget.
Om förslaget antas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, vilket vi hoppas, kommer de nya reglerna till stor del att kunna träda i kraft redan i januari 2011. De nya reglerna innehåller ett tydliggörande av syfte och övergripande mål för kommunens bidrag, en ny bedömningsmodell, ett tydliggörande av vilka organisationer/föreningar som är bidragsberättigade samt nya allmänna villkor för beviljande av föreningsstöd. Därtill är en ny kommunikations- och dialogmodell framtagen.
De nya reglerna är tydligare, enklare, rättvisare och garanterar fortsatt starkt föreningsstöd för alla föreningar. Reglerna innehåller särskilda satsningar på barn- och ungdomar där jämställdhetsarbetet uppmärksammas. De anpassningar som sker i åldersintervallen följer också Riksidrottsförbundet rekommendationer och har fått ok av föreningslivet.Alla som deltagit i arbetet med framtagande av de nya reglerna, såväl tjänstemän som politiker, har gjort ett bra jobb. Föreningslivet har till stor del berömt de nya reglerna. Många kommuner som själva håller på med översyn och paraplyorganisationen Stockholms ungdom har berömt Södertälje för framtagande av de nya reglerna eftersom de till stor del bygger på en dialog med föreningslivet. Så långt all väl. Döm då av vår förvåning då Tage Gripenstam (C) i flera insändare i LT framför kritik mot förslaget som hans eget parti varit med och antagit. Kritiken från Tage Gripenstam är förvånande utifrån två aspekter. Den ena: Om det nu är så att C haft annan uppfattning så borde de uttryckt den i det gedigna beredningsarbetet.
Centerpartiet har hela tiden haft möjlighet att påverka arbetet med översynen och innehållet. Detta har man inte gjort och inte heller anmälde man avvikande uppfattning när beslutet togs av en enhällig nämnd i mars. Därför ställer vi oss frågan om hur den interna kommunikationen ser ut inom Centern? Hur känns det för ledamöterna från alliansen och minst Centerpartiet som nu får underkänt av Tage Gripenstam? Eller är det så att det här ett sätt för Tage Gripenstam att demonstrera att arbetet i nämnderna inte är viktigt? Det andra som är förvånande är att Tage Gripenstam tycks ha missat poängen med hela förslaget då han lyckats med konststycket att missförstå den dialogmodell som nu föreslås och som på ett avgörande sätt gynnar goda idéer och verksamhet som tar fasta på de prioriterade grupperna.
Besim Aho (S)
ordförande, kultur- och fritidsnämnden
Anna Bohman (S)
andre vice ordförande, kultur- och fritidsnämnden
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar