tisdag 24 augusti 2010

Kulturupproret är med - men förkortat!

Idag den 24 augusti har LT insändaren om Kulturupproret publicerad, som man kan läsa här.

Tyvärr har tidningen tagit sig friheten att ta bort flera kritiska delar av insändaren! Men här kan du läsa hela insändaren, helt utan censur! De kursiva delarna är de som LT tagit bort!

Bjud gärna in alla dina vänner på Facebook att gå med i Kulturupproret! Blir vi många kan vi kulturvänner tillsammans sätta press på LT att bli bättre!

Nu gör vi uppror LT!

Kulturen är något av det bästa vi har i Södertälje! Vi har ett rikt kulturliv med passion och mångfald. Många människor är engagerade inom kulturen och vi har åtskilliga kulturföreningar i stan. Vi har både bredd och djup!

Men tyvärr har LT efter att ha genomfört läsvärdesundersökningar bestämt sig för att Södertäljeborna inte vill läsa om kultur eller recensioner, och har dragit ner på sin kulturbevakning.

Därför har vi startat Facebookgruppen “Kulturupproret – vi som vill att LT ska bevaka kulturlivet i Södertälje!”. Det är en grupp för alla som värnar om kulturlivet i Södertälje. Vi tycker inte det är okej att vår lokaltidning LT dragit ner så mycket på kulturbevakningen.

Ledningen för LT menar att ”Södertäljeborna vill se blod!” Det är skrämmande att de tror att vi läsare bara vill läsa om de brott och det elände som sker i stan. Vårt uppror vill få LT att tänka om. Tillsammans vill vi visa att det visst behövs en ordentlig kulturbevakning i vår stad! Vi tycker att LT som lokaltidning har ett stort ansvar att även skildra det positiva som sker i vår stad, där det som sker inom kulturens område är en mycket viktig del.

I vår grupp tar vi upp frågor som varför LT alltid går i pausen? Varför LT knappt har någon personal på helgerna, då de flesta kulturarrangemang sker? Varför LT aldrig kommer på Kultur- och Fritidsnämndens presskonferenser? Och varför LT inte bevakar något av all den kultur som sker på Wendela Hebbegymnasiet?

Vi är 280 personer som är med i Kulturupproret idag. Det är fler än en sjättedel av de medlemmar som är med i LTs Facebookgrupp. Så förhoppningvis borde tidningen bry sig om oss. Facebookgruppen Kulturupproret är helt opolitisk. Vi välkomnar alla oavsett var de står politiskt i andra frågor, som tycker att LT ska tänka om och satsa på en väl fungerande kulturbevakning.

Och visst är det märkligt att LTs läsvärdesundersökningar bara frågat vad folk läst i tidningen och inte frågat om vad de skulle vilja läsa? Och att LT inte har några särskilda kulturjournalister kvar längre. Det säger sig självt att en och samma person inte kan bevaka allt ifrån sport, till översvämningar och kulturarrangemang med någon högre kvalitet.

Vi tänker inte sitta still i båten! Vi vill slippa säga upp tidningen, så nu gör vi uppror! Vi tycker att både kulturen och Södertäljeborna förtjänar en lokaltidning fylld med bra reportage, debatt, porträtt och recensioner om kultur! Välkommen med i Kulturupproret. Gör uppror du också!

Anna Bohman, kulturälskare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar