måndag 26 juli 2010

En enmansshow som skadar föreningslivet


Den 19 juli fanns vårt svar till Tage Gripenstam i form av en dabattartikel publicerat i LT och går att läsa här.

I samband med den politiska planeringen Mål & budget 2008 uppdrogs kultur- och fritidsnämnden i Södertälje av kommunfullmäktige att se över föreningsbidragen.

Relaterat

Översynen skulle leda till nytt regelverk som innebär rättvisare bedömning, enklare administration, bättre uppföljning, ökad dialog mellan kommun och föreningsliv samt plan för mångfalds- och jämställdhetsarbetet. Utifrån detta har kultur- och fritidsnämnden sedan 20088 genomfört ett gediget utredningsarbete med omfattande dialog och remissarbete där föreningslivet deltagit och bidragit med mycket värdefulla synpunkter som till stor del beaktats.

Detta omfattande arbete har genomförts av tjänstemän och en politisk tillsatt grupp där även Centerpartiet haft insyn och alla möjligheter att påverka det nya förslaget till föreningsbidrag. Utredningsarbetet har genomförts i en samförståndsanda där samtliga partier som finns representerade i kommunstyrelsen, alltså även Centerpartiet, övervägt förslaget och till slut antagit det i full enighet. Detta ägde rum i mars 2010 och Centerpartiets representant i kultur- och fritidsnämnden röstade således för förslaget.

Om förslaget antas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, vilket vi hoppas, kommer de nya reglerna till stor del att kunna träda i kraft redan i januari 2011. De nya reglerna innehåller ett tydliggörande av syfte och övergripande mål för kommunens bidrag, en ny bedömningsmodell, ett tydliggörande av vilka organisationer/föreningar som är bidragsberättigade samt nya allmänna villkor för beviljande av föreningsstöd. Därtill är en ny kommunikations- och dialogmodell framtagen.

De nya reglerna är tydligare, enklare, rättvisare och garanterar fortsatt starkt föreningsstöd för alla föreningar. Reglerna innehåller särskilda satsningar på barn- och ungdomar där jämställdhetsarbetet uppmärksammas. De anpassningar som sker i åldersintervallen följer också Riksidrottsförbundet rekommendationer och har fått ok av föreningslivet.Alla som deltagit i arbetet med framtagande av de nya reglerna, såväl tjänstemän som politiker, har gjort ett bra jobb. Föreningslivet har till stor del berömt de nya reglerna. Många kommuner som själva håller på med översyn och paraplyorganisationen Stockholms ungdom har berömt Södertälje för framtagande av de nya reglerna eftersom de till stor del bygger på en dialog med föreningslivet. Så långt all väl. Döm då av vår förvåning då Tage Gripenstam (C) i flera insändare i LT framför kritik mot förslaget som hans eget parti varit med och antagit. Kritiken från Tage Gripenstam är förvånande utifrån två aspekter. Den ena: Om det nu är så att C haft annan uppfattning så borde de uttryckt den i det gedigna beredningsarbetet.

Centerpartiet har hela tiden haft möjlighet att påverka arbetet med översynen och innehållet. Detta har man inte gjort och inte heller anmälde man avvikande uppfattning när beslutet togs av en enhällig nämnd i mars. Därför ställer vi oss frågan om hur den interna kommunikationen ser ut inom Centern? Hur känns det för ledamöterna från alliansen och minst Centerpartiet som nu får underkänt av Tage Gripenstam? Eller är det så att det här ett sätt för Tage Gripenstam att demonstrera att arbetet i nämnderna inte är viktigt? Det andra som är förvånande är att Tage Gripenstam tycks ha missat poängen med hela förslaget då han lyckats med konststycket att missförstå den dialogmodell som nu föreslås och som på ett avgörande sätt gynnar goda idéer och verksamhet som tar fasta på de prioriterade grupperna.

Besim Aho (S)
ordförande, kultur- och fritidsnämnden
Anna Bohman (S)
andre vice ordförande, kultur- och fritidsnämnden

fredag 9 juli 2010

Tage Gripenstams luftpastej


Den 18 juni hade Tage Gripenstam en insändare I LT som man kan läsa här. Där han förvånande nog går emot sin egen partikamrat och kritiserar förslaget till nya bidragsregler för Södertäljes föreningsliv. Trots att förslaget tre månader tidigare hade antagits av en enig Kultur- och Fritidsnämnd, där även hans partikamrat från Centern röstade för förslaget. Därför har vi som varit Kultur- och fritidsnämndens företrädare i arbetsgruppen för bidragsöversynen, Anna Bohman (S), Ulf Sundblad (M) och
Jan Strannerud (V), idag ett svar på Tages stolliga utspel på LTs debattsida, som du även kan läsa här.

I över två år har Kultur- och Fritidsnämnden genomfört en gedigen översyn av kommunens bidragsregler för att få ett rättvisare, modernare och enklare system som bygger på en ökad dialog mellan kommunen och föreningarna.

Under denna tid har vi haft många möten med föreningslivet som bidragit med mycket värdefulla synpunkter. Många av Södertäljes föreningar har också varit aktiva och svarat skriftligt när förslaget varit ute på remiss.
I ett års tid har alla kunnat läsa förslaget till nya bidragsregler. Vi andra partier har haft interna diskussioner om bidragsreglerna på våra medlemsmöten för många månader sedan. 


Döm då till vår förvåning när Tage Gripenstam i LT (18 juni) hävdar att han fått ta del av förslaget bara någon dag innan det ska upp på kommunstyrelsen! När kultur- och fritidsnämnden tog beslutet med fullständig enighet i mars! Och när alliansens representant i arbetsgruppen löpande under arbetets gång fört samtal med Centerpartiets representant i kultur- och fritidsnämnden, som helt ställer sig bakom förslaget.

Då frågar man sig hur det egentligen står till med interndemokratin inom Södertäljecentern? 
Eller med Tages intresse för att lyssna på sina partikamrater? 
I det här fallet borde Tage lyssnat på sin partikamrat Åke Kärnlöf i nämnden som känt till ärendet sedan länge och röstat för det. 


Tage hävdar felaktigt att små föreningar som inte är idrottsföreningar kan drabbas, han har helt missat att dessa föreningar omfattas av en avtalsmodell i det nya förslaget. Och Tage har inte heller förstått att åldersspannet behålls upp till 25 år för de föreningar som inte är idrottsföreningar. För idrottsföreningarna anpassas åldersgränserna i förslaget till RF:s egna åldersspann som idrotten själva beslutat om, bland annat för att motverka för tidig specialisering!


När man är så illa påläst som Tage Gripenstam och dessutom har missförstått stora 
delar av förslaget är det synd att han fem i tolv går ut och kritiserar ett förslag som han har haft all tid i världen att tycka till om och kunnat påverka. Ett förslag som en enig nämnd, från höger till vänster ställt sig bakom! 
Men inte Tage inte – han kör ett eget solorace – som leder rakt ner i diket!

söndag 4 juli 2010

Baksidan av prostitution!


Ett viktigt otroligt bra och viktigt initiativ under Almedalsveckan, som jag stödjer helt och fullt!

Baksidan av prostitution

Var 13:e svensk man har köpt sex.
Dessa män är med och finansierar tung organiserad brottslighet.
Dom befäster synen på kvinnan som objekt.
Dom orsakar både psykisk och fysisk skada.
Dom tror att prostitution sker av fri vilja. När sanningen är att majoriteten av de prostituerade i Sverige börjar sälja sex i 14-års ålder, alltså under den ålder som samhället tillåter dig att ha sex. Dom kränker individers integritet och mänskliga rättigheter. Dom är en av de mellan 5-40 män som en prostituerad varje arbetsdag måste serva med sin kropp.
Dom bryter mot lagen.

Baksidan med prostitution är att det inte finns någon framsida. Sluta gå till prostituerade. Njut av gemensamt och frivilligt sex.

Visa din åsikt. Gå med i vår facebookgrupp INTE sexköpare!

Unikt samarbete halverar ungdomsarbetslösheten


Den 2 juli kunde man läsa denna viktiga debattartikel i LT:Unikt samarbete halverar ungdomsarbetslösheten

"Att minska ungdomsarbetslösheten är en av de viktigaste samhällsutmaningarna i Sverige just nu. På mycket kort tid kan en ung människa som saknar arbete fastna i utanförskap. Nu vill vi i KF, Scania, Manpower, Mekonomen, Folksam, Peab och Telge satsa på ungdomarna".

Bakgrunden är förstås den höga ungdomsarbetslösheten. Ungdomsarbetslösheten i Södertälje har fördubblats det senaste året, vilket innebär att Södertälje är en av de kommuner i länet som har högst ungdomsarbetslöshet. Arbetslösheten är betydande inom alla grupper, men slår hårdast mot de ungdomar som saknar gymnasieutbildning och som bor i de mest segregerade bostadsområdena. De lösningar som erbjuds av regeringen och arbetsförmedlingen räcker inte alls till. Man är nu övertygade om att det krävs nytänkande och okonventionella samarbeten.

Telge Tillväxt är ett företag där målsättningen är att ge arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år ett fast jobb. Bolaget kommer ägas gemensamt av Södertälje kommun/Telge, och sju stora nationella företag: Swedbank, Mekonomen, Scania, Folksam, Peab och Manpower. Upplägget stöttas av Arbetsförmedlingen både lokalt och centralt.

I Telge Tillväxt kommer ungdomarna att ges möjlighet att läsa upp sina betyg, skaffa en yrkesutbildning eller ”bara” jobba. Anställningstiden kommer vara ett år och ske med avtalsenliga löner i överenskommelse med de fackliga organisationerna. Efter ett år är tanken att ungdomarna etablerat sig på arbetsmarknaden, fyllt på sitt CV, skapat förutsättningar för att studera vidare osv.

Målbilden för Telge Tillväxt är att;

  • Visa att det genom kreativitet och handlingskraft är fullt möjligt att halvera ungdomsarbetslösheten i Södertälje på tre år.
  • Visa att det är möjligt att genomföra en satsning för ungdomar på ett affärsmässigt och långsiktigt sätt.
  • Ge företagen en möjlighet att utveckla nya CSR-baserade affärer.
  • Skapa en konkret plattform för en nationell debatt om hanteringen av ungdomsarbetslösheten.
  • Göra Södertälje till en innovativ plats där nya spännande och okonventionella samarbeten skapas för att minska ungdomsarbetslösheten.

Innovativt Södertäljeförslag


Den 2 juli finns en intressant artikel på SvDs Brännpunkt om ett innovativt förslag från Södertälje: Skapa ett permanent Globaliseringsråd i Sveriges mest globaliserade stad – Södertälje!


"Sverige måste öka vårt lands sociala innovationskraft och ta tillvara begåvade individer. I en globaliserad värld är det inte acceptabelt att de svenskar som har störst erfarenhet av andra länder ska ha sämst utvecklingsmöjligheter".

"Södertälje lever mitt i globaliseringens utmaningar, men också mitt i dess möjligheter.

Till Södertälje strömmar människor från hela världen och 40 procent av befolkningen har sitt ursprung i andra länder. De senaste åren har mellan 700 och 1200 nya flyktingar från Irak varje år bosatt sig i Södertälje. Detta har ställt kommunen inför stora utmaningar som man tagit sig an genom att bejaka flyktingarna som en resurs. Nya samarbeten mellan kommunen, privata företag och myndigheter gör att flyktingar bättre och snabbare kan matchas mot arbetsmarknaden. Samtidigt genererar Södertäljeföretag som Scania och AstraZeneca 17 procent av landets handelsöverskott. Södertälje är navet i ett globalt nätverk för forskning, produktion och kultur. Ett exempel är att 3 000 forskare arbetar i Södertälje med forskning och utveckling av produkter och tjänster. Här möts kompetenser och kulturella bakgrunder för global kunskap och en global marknad".

"Det nya Globaliseringsrådet ska bidra till mer kunskap men också till att omsätta idéer i praktisk handling. Att skapa vinnande koncept i en globaliserad värld handlar nämligen om att slå samman olika kunskaper, olika infallsvinklar och olika nivåer. Vi behöver fler kompetenser och livserfarenheter. Sverige måste dra nytta av en öppnare världsekonomi.

Vi måste underlätta för nästa Sergey Brin att starta sitt företag i Sverige. Det blir Globaliseringsrådet i Södertäljes uppgift".