onsdag 14 april 2010

Släpp in ungdomarna


Jag blev intervjuad av tidningen Ditt Södertälje nr 3 2010 på temat: Barn och unga har rätt att påverka. Här kan du läsa artikeln av Kristina Eder.

Barn och ungdomar har samma rättigheter som vuxna när det gäller att påverka beslut som fattas i Södertälje kommun. Till exempel kan en 12-åring skriva ett medborgarförslag och, om tillräckligt många röstar för, få igenom sitt förslag i kommunfullmäktige.

– Tyvärr saknar väldigt många unga kunskap om vad en kommun gör och hur den fungerar, säger Anna Bohman, (S) andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden och ger flera exempel på hur unga kan påverka poliiska beslut: Unga kan överklaga kommunala beslut, till exempel om ett fritids ska läggas ner och man tycker det är fel.

Unga kan begära ut en allmän handling. Allmän handling innebär att vem som helst får begära ut dokument som förvaras hos, har inkommit till eller upprättats hos kommunen eller en annan myndighet. Unga kan skriva brev direkt till politikerna och få svar.

Anna Bohman menar att unga är intresserade av politik men få är politiskt aktiva och unga mellan 18 och 20 år är underrepresenterade i politiken. – Vi vill att fler unga ska engagera sig i politiken och i samhället. För att nå dit behöver vi sprida kunskap om kommunens arbete och kommunal demokrati, bland annat genom grundutbildning i kommunal demokrati. Anna Bohman såg gärna att kommunen stod för den här utbildningen. Utbildningen ska öka ungas kunskaper om hur en kommun fungerar och hur man kan påverka.

Ökad samverkan
Hon vill också arbeta för samverkan mellan flera kommunala förvaltningar.
– Lärare, socialsekreterare, poliser och föreningar kan till exempel gå samman för att tillsammans skapa bra uppväxtvillkor för kommunens unga. Genom att utveckla en modell för ökat ungdomsinflytande kan man också få fler ungdomar engagerade i den kommunala
demokratin.

– Nyckelorden är tycka, lyssna, svara, göra och utveckla, säger Anna Bohman. Genom att unga får tycka till om hur de vill utveckla Södertälje får de ett direkt in flytande i nämnders och förvaltningars verksamhetsplaner. Ansvariga politiker ska lyssna på ungdomarnas synpunkter och unga och politiker ska också träffas för att utbyta synpunkter. – Politikerna ska svara på ungdomarnas synpunkter och se till att det görs saker. Utvecklar gör sedan politiker, tjänstemän och ungdomar tillsammans.

Ungdomspolitiken i Södertälje ska utgå från barnkonventionen och den nationella barn- och ungdomspolitiken vars mål är att ungdomar ska ha tillgång till inflytande och välfärd.

I sitt arbete ska kommunen utgå från hur ungdomar ser på sin livssituation och vad de skulle vilja förbättra. Kommunens målsättning är att alla barn och ungdomar ges goda möjligheter till positiv utveckling, trygghet, delaktighet och inflytande.

– Barns och ungdomars livsvillkor beror till stor del på familjens förutsättningar. Föräldrarna har huvudansvaret för sina barns uppväxt och utveckling, säger Anna Bohman men poängterar att Södertälje kommun också har ett ansvar för att uppväxtmiljön ska bli så bra som möjligt. Samtliga nämnder, styrelser, bolag och kontor har ett gemensamt uppdrag för att i bred samverkan ge alla barn och ungdomar likvärdiga möjligheter samt att aktivt motverka ekonomisk och social segregation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar