onsdag 28 april 2010

Sjukvård på jämställda villkor!


Sjukvård ska erbjudas alla efter behov på lika villkor oavsett kön eller inkomst.Under de senast 4 åren har moderaterna sett till att vården blivit mer ojämlik genom att ta pengar från områden med stora behov och flytta över dem till välmående områden.

Vårdcentraler i utsatta områden har i snitt förlorat 3,9 miljoner per vårdcentral. Vi S-kvinnor vill att det är människors behov som ska styra, de som har störst behov av vård ska ha mest resurser.

Vi vill att man inför Hälsoval där stockholmarna får större valfrihet och mångfald inom vården och att pengarna fördelas mer rättvist. Valfriheten ökas genom att det finns profilerade vårdcentraler, exempelvis äldrevårdcentraler där specifika behov på ett bättre sätt kan mötas. Vi vill ha ett Hälsoval där man ser hela människan och inte en sjukdom i taget. En annan viktig del är att införa barnläkarjourbilar som skulle kunna göra livet enklare för barnfamiljer genom att få bra och snabb hjälp hemma när barnen är sjuka.

Hälsoklyftorna har ökat under moderaternas styre därför är det viktigt att arbeta mer med hälsofrämjande insatser framför allt för kvinnorna för där den största ohälsan finns.

Vi S-kvinnor anser att förebygga dödliga sjukdomar som drabbar kvinnor är ett viktigt steg för att nå en rättvis och jämställd vård. För att nå detta måste det satsas mer resurser på kunskap och forskning kring kvinnors ohälsa. Forskningen är idag ojämställd, det är mannen som är normen inom forskningen det måste förändras. Forskning även på kvinnor är viktig förutsättning för att få fram fungerande mediciner och metoder. En satsning på forskning kommer att stärka och förbättra kvinnors hälsa.

Anna Bohman
ordförande S-kvinnor i Södertälje

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar