onsdag 28 april 2010

Borgarna sviker hbt-gruppen!


En färsk studie, Hon Hen Han, visar alarmerande resultat vad gäller unga hbt-personers hälsa. Studien visar att 19 procent av hbt-ungdomarna har utsatts för fysiskt våld av anhöriga. Det är en dubbelt så stor andel som för unga i befolkningen som helhet.

Och unga hbt-personer upplever osynliggörande, diskriminering, kränkningar, hot om våld och våld. Detta påverkar självklart deras hälsa negativt och studien visar en mycket allvarlig sammantagen bild för denna grupp.


Många unga hbt-personer har lågt förtroende för polisen, skolan, sjukvården, socialtjänsten och arbetsförmedlingen. Den främsta orsaken är att de känner sig diskriminerade i mötet med personalen. Unga unga hbt-personer har i större utsträckning självmordstankar än unga heterosexuella. Och unga hbt-personer som blivit utsatta för hatbrott har ökat.

Att ha en sexuell läggning eller könsidentitet som avviker från heteronormen är inte en riskfaktor i sig. Det är omgivningens brist på acceptans och otryggheten i samhället som leder till ohälsa!

Förslagen i rapporten är att det behövs göras satsningar i skolan, kompetensen bland myndigheter behöver höjas, och det behöver skapas fler mötesplatser för hbt-personer.

I Södertälje finns sedan några år tillbaka en lokal RFSL-förening. RFSL Södertälje är en viktig förening både för hbt-personer och för heterosamhället. Kunskapen om dessa frågor är låg i Södertälje, här finns motstånd, här finns okunskap och här finns rent hat. Hbt-gruppen och föreningen har märkt detta och har utsatts för trakasserier av olika slag, alltifrån glåpord till hot och våld. Hbt-personer måste varje dag tänka efter innan de gör sådant som den heterosexuella inte ens reflekterar över.

I Södertälje finns många hbt-personer, representerade i alla etniciteter som inte vågar eller kan leva öppet som de människor de är. De tvingas dölja och förneka sin sexualitet, och kanske gifta sig mot sin vilja för att inte riskera att bli utfryst från sin familj och släkt.

När vi i Kultur- och fritidsnämnden i Södertälje igår skulle fatta beslut om att föreningsstöd till RFSL-Södertälje, var det anmärkningsvärt att det bara var S, V och Mp som ville bevilja föreningen stöd. De borgerliga partierna var tydliga med att de ville gå emot tjänstemännens förslag att stödja föreningen och M ville ge avslag helt på föreningens ansökan medan Fp och C ville sänka stödet rejält så att föreningen inte skulle kunna ha kvar sin föreningslokal!

Vi i S, V och Mp står upp för alla människors lika värde och tycker att det är jätteviktigt att vi är en kommun där mångfald råder och där det är accepterat att människor har olika sexuell läggning.

Om föreningen idag har en lokal som är lite för dyr för dem, anser vi att de ska få ett år till med bibehållet stöd, för att de under denna tid ska kunna hitta en lämplig mindre och billigare föreningslokal. Och att föreningen får kommunens hjälp att kunna komma ut på skolinformationer och den vägen själva kunna dra in pengar till föreningen och samtidigt nå med sin information.

Vi tycker inte som borgarna att kommunen ska dra undan mattan för föreningen och avslå deras ansökan rakt av. Det skulle leda till att de tvingas lägger ner sin mötesplats och kanske även hela föreningen, trots att behovet av föreningen och gruppen är mycket stort här.

Vi tycker att RFSL Södertälje behöver finnas kvar i stan och behöver ha en lämplig föreningslokal. Det är viktigt att det finns aktiviteter utanför heteronormen i Södertälje. Och att det finns en frizon och en mötesplats för de som inte inte kan vara öppna i sin familj, bland vänner eller i skolan. Det är viktigt att man kan gå någonstans där man kan vara säker på att blir accepterad som den man är, och ha möjlighet att träffa andra i samma situation och att slippa känna sig ensam och konstig.
Det leder både till byggandet av ett socialt nätverk, en ökad självkänsla, förbättrad psykosocial hälsa och ett liv i öppenhet.

Jag hörde resonemang ifrån mina politiska motståndare igår som verkligen fick mig att häpna över deras människosyn!


Men min sida står upp för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde och tycker det är bedrövligt att borgarna sviker hbt-gruppen i Södertälje!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar