torsdag 27 maj 2010

Vuxna saknar kunskap om ungas liv på nätet




Jag sitter på en internationell konferens i Antwerpen: e-Youth – balancing between opportunities and risks och lyssnar på professor Patti Valkenburg som pratar om varför tonåringar gillar online kommunikation så massivt.

Men vuxengenerationen är oförstående inom det här området. Väldigt många föräldrar och vuxna som arbetar med unga har liten kunskap om hur nätet fungerar som mötesplats, varken tekniskt eller socialt.

Vuxna måste bli bättre på att diskutera nätets fantastiska möjligheter men också fallgropar med barn och unga. Vuxna måste vara mer närvarande där barnen är. De allra flesta föräldrar är engagerade i sina barn. De går på föräldramöten, hjälper till med läxor och skjutsar till fritidsaktiviteter. På samma sätt borde föräldrar också vara närvarande på nätet.

Att publicera privat tagna bilder på internet är vardagskommunikation för de flesta unga idag. Vilket ögonblick som helst kan fångas via mobilen, digitalkameran eller webbkameran. Några knapptryck senare delas bilden med kompisar och bekanta över nätet. Det är ett enkelt, snabbt och kul sätt att kommunicera på. 85 procent av unga mellan 14 till 18 år säger sig ha lagt upp bilder på sig själva på nätet.

En färsk studie visar att nästan 50 procent av tjejerna mellan 16 och 25 år har blivit tillfrågade om att skicka sexuella bilder, prata om sex eller agera framför webbkameran. För killar är andelen 13 procent. Få av dessa förfrågningar besvaras och det är flest killar som svarar.

De flesta ungdomar är medvetna och har strategier för att hantera den här typen av frågor och obehagliga situationer på internet. Det kan tex handla om att ställa motfrågor om musik, smink eller tv-serier.

Om inte vuxenvärlden sätter sig in i och lär sig mer om ungas liv på nätet leder det till att unga inte vänder sig till vuxna om de stöter på problem där. Det viktigt att vuxna tar ett ansvar och visar att samma värderingar ska gälla på nätet som i övriga livet. Det är inte OK att kränka eller låta sig kränkas på nätet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar