torsdag 27 maj 2010

Borgarna sviker homo-, bi- och transpersoner

Idag den 27 maj är vår debattartikel publicerad i LT och kan läsas här.
RFSL Södertälje startade för några år sedan och är en viktig förening både för homo-, bi- och transpersoner (HBT-personer) och för heterosamhället. Kunskapen om dessa frågor är låg i Södertälje; här finns motstånd, här finns okunskap och här finns rent hat. HBT-gruppen och föreningen har märkt detta och har utsatts för trakasserier av olika slag, alltifrån glåpord till hot och våld.

Vid kultur- och fritidsnämndens senaste möte i Södertälje skulle beslut fattas om att ge föreningsstöd till RFSL Södertälje. Den borgerliga alliansen ville dock, genom förslag om återremiss, avslag och halvering av anslaget stoppa stödet till RFSL Södertälje.

Vi socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister ville bevilja föreningen stöd. De borgerliga partierna var tydliga med att de ville gå emot tjänstemännens förslag att stödja föreningen och Moderaterna ville helt ge avslag på ­föreningens ansökan medan Folkpartiet och Centern ville sänka stödet rejält så att föreningen inte skulle kunna ha kvar sin föreningslokal.

Vi socialdemokrater, ­vänsterpartister och miljöpartister står upp för alla människors lika värde och tycker att det är jätteviktigt att vi är en kommun där mångfald råder och där det accepteras att människor har ­olika läggning. RFSL Södertäljes arbete blir därför viktigt att stödja.

Om föreningen i dag har en lokal som är lite för dyr för dem, anser vi att de ska få ett år till med bibehållet stöd, för att de under denna tid ska kunna hitta en billigare föreningslokal. Och att föreningen får kommunens hjälp att kunna komma ut på skolinformationer och den vägen själva kunna dra in pengar till föreningen och samtidigt Vi tycker inte som borgarna att ­kommunen ska dra undan mattan för föreningen och avslå deras ansökan rakt av. Det skulle leda till att de tvingas lägga ner sin mötesplats och kanske även hela föreningen, trots att behovet av föreningen och gruppen är mycket stort här.

Vi tycker att RFSL Södertälje behöver finnas kvar i staden och behöver ha en lämplig föreningslokal. Det är viktigt att kommunen stöttar föreningslivet där medborgarna genom sitt engagemang har visat att det finns ett behov.

Och att det finns en frizon och en mötesplats för dem som inte kan vara öppna med sin läggning i familjen, bland vänner eller i skolan. Det är ­viktigt att man kan gå någonstans där man kan vara säker på att blir accept­erad som den man är, och ha möjlighet att träffa andra i samma situation och att slippa känna sig ensam och konstig.

Det sociala nätverket, den ökade självkänslan och en förbättrad psyko­social hälsa är bara några positiva ­effekter av verksamheten som RFSL ­Södertälje bedriver.

I förlängningen handlar detta om ­alla Södertäljes medborgares rätt till ett jämlikt liv i öppenhet. De argument och diskussioner som vi tog del av under kultur- och fritidsnämndens möte fick oss att häpna över företrädarna för den borgerliga alliansens människosyn.

Vi i det rödgröna samarbetet står upp för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde och tycker det är bedrövligt att den borgerliga alliansen sviker HBT-gruppen i Södertälje.

Anna Bohman (S), 2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden
Besim Aho (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden

2 kommentarer:

  1. Hej Anna!

    För mig är Du en "rare" och fredskämpe. Detta pga av den Du är.

    Jag vill önska Dig lyckan och framgång i politiken.

    José Kimenga

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Jag rekommenderar denna artikel om Sverigedemokraternas Tommy Hansson. Han är homofob och hans kampanj mot FBT-rörelsen är RELIGIÖST betingad. Han är anhängare av den EXTREMT homosexualitetshatande Moon-sekten:

    http://ligator.wordpress.com/2010/06/24/sverigedemokraterna-bogfobin-och-det-bisarra-fallet-tommy-hansson/

    (Oss emellan kan nog även stödet från kristna kaldeer till SD minska då de får veta att Tommy anser att sektledaren Moon är den återfödde Jesus Kristus...)

    SvaraRadera