onsdag 31 mars 2010

Se allvaret i skitsnacket


Idag skriver författaren Katarina Wennstam ett mycket viktigt och klokt inlägg på Brännpunkt i SvD, appropå det senaste av snittet av Uppdrag Granskning om Bjästa-fallet.

Katarina Wennstam hoppas i sin artikel att våldtagna Linneas historia i Bjästa ska leda till att omvärlden ser skitsnacket som det livsfarliga gift det är. Hon lyfter det faktum att att ryktesspridning förpestar livet för tusentals unga och vuxenvärlden måste sätta ner foten. Annars får vi snart nya Bjästa-fall.

I sin artikel skriver hon bland annat:

En önskan kommer här: låt oss se skitsnacket som det fullständigt livsfarliga gift det är. Låt oss ta av de naiva glasögonen och se ryktesspridning för vad det är: förödelse.

Är det något som har dykt upp, gång efter gång, när jag under åren har bevakat just våldtäktsfall så är det skitsnacket.

Inte sällan följer den här typen av skvaller med flickan från skolkorridorerna och internet hela vägen in i rättssalen. Många är de försvarsadvokater jag har hört återge lösa rykten och rent skitsnack som vore det sanningar i sina försök att smutskasta offrets trovärdighet.

Ryktena går runt om i landet i detta nu; trakasserierna, mobbningen, förföljelsen. Skitsnacket förpestar livet för tusentals unga och någon gång måste vuxenvärlden sätta ner foten, om vi inte ska se fler fall som det i Bjästa.

Katarina Wennstam har tidigare skrivit boken: Flickan och skulden - en bok om samhällets syn på våldtäkt

Jonna, en vanlig tonårstjej, går på fest. Dagen efter är hennes liv förstört. De har kört upp en krycka i underlivet. På stan kallas hon för ”kryckhoran”.

Lena blir utsatt för en gruppvåldtäkt. I rättegångsprotokollet står det: ”Hon hade en kort svart klänning, en orange genomskinlig topp, skor samt behå och trosor på sig.” Det sexuella våldet har alltid funnits Men har det plötsligt blivit grövre? Har det skett en förändring i inställningen till våldtäkt, hos ungdomar, media, domstolar? Eller är det i själva verket samma urgamla syn på kvinnans – och mannens – rätt som härskar?

I Flickan och skulden redovisar Katarina Wennstam, ett förkrossande material kring ett antal uppmärksammade gruppvåldtäktsmål. Med lika mycket ursinne som medkänsla berättar hon om de övergrepp som äger rum mitt i vår upplysta vardag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar