fredag 19 februari 2010
Världens första barnvagnsmarsch för att stoppa mödradödligheten!
Varje minut dör en kvinna för att hon blivit gravid, till följd av obefintlig mödravård och osäkra aborter. Det är en halv miljon kvinnor som går förlorade varje år – tio miljoner per generation. 99 procent av de drabbade finns i fattiga länder.
Med tillgång till preventivmedel, läkarvård, sexualundervisning och säkra aborter kan de räddas. Men den politiska viljan saknas. Hög mödradödlighet är ett tecken på att kvinnors liv inte respekteras. Det måste stoppas. Mödradödligheten är katastrofen som som makten glömde!
Detta tillåts pågå så länge politikerna prioriterar annat. Den svenska regeringen måste göra mer!
Därför arrangerar RFSU "Unite for Women" världens första barnvagnsmarsch till stöd för kvinnor i världen som dör helt i onödan, i Stockholm på Internationella kvinnodagen den 8e mars med start i Kungsträdgården kl.12.00.
Stöd barnvagnsmarschen UNITE FOR WOMEN - stoppa mödradödligheten!
lördag 13 februari 2010
OK med könsdiskriminering?
Idag har Lena Anderssons en mycket läsvärd krönika i dagens DN: Belönad apartheid.
Det handlar om fallet som Diskrimineringsombudsmannen drev med mannen i Älmhult som vägrade ta kvinnan som var hans potentiella nya arbetsgivare i handen, och därför inte fick tjänsten, som tingsrätten i veckan gav 60.000 kronor i skadestånd. Mannen lät henne stå med utsträckt hand, och ville inte titta henne i ögonen eftersom hon var kvinna.
"Alla skulle se det rimliga i att den som vägrar ta en svart eller en muslim i hand inte får jobbet. Men när Gud säger att varelser av motsatt kön inte får vidröras har man myndighets-Sverige med sig. I Sydafrika tyckte sig de vita också ha Gud på sin sida när de vägrade befatta sig med svarta. Diskrimineringsombudsmannen borde givetvis inse och anse att könsapartheid är lika oacceptabelt som hudfärgsåtskillnad."
Jag håller helt med i Lena Anderssons resonemang och anser inte att det är OK att skyddet av religion går före skyddet mot att slippa könsdiskrimineras!
Tyvärr blev det nog som många av oss befarade. Det är svårt att se hur sammanslagningen av tidigare Jämställdhetsombudsmannen och alla de andra diskrimineringsombudsmännen till en enda DO har stärkt jämställdheten i Sverige? Tvärtom.
lördag 6 februari 2010
Vals i Valparaiso
Idag hade jag förmånen att få inviga en konstutställning med vackra oljemålningar av den vindlande staden Valparaiso. Valparaíso är Chiles andra största stad och är en av Chiles viktigaste hamnstäder vid Stilla havets kust.
Valparaíso är en stad som är uppbyggd på 42 kullar, där alla är olika varandra. Kullarna gör att staden nästan ser ut som ett lapptäcke. 2003 upptogs Valparaísos historiska kvarter på UNESCOs Världsarvslista.
För mig och många andra här i Södertälje blev den blodiga militärkupp som förde Pinochet till makten i Chile, den 11 september 1973, väldigt påtaglig. Jag fick själv många nya klasskamrater som kom hit för att deras föräldrar tvingats fly ifrån Chile. Jag har ett väldigt starkt minne av när jag gick i mellanstadiet och en av mina lärare fick berätta om den toryr och de fasor som pågick i Chile. Jag minns att jag tyckte det var så hemskt att någonting så fasansfullt kunde få ske!
Den chilenska gruppen har sedan dess varit en väldigt viktig del av Södertälje och bidragit mycket till kulturlivet i stan.
Jag är uppväxt med en pappa som älskar Evert Taube, som alltid sjungit hans låtar, så jag är själv väldigt förtjust i Evert Taube. Evert Taube besökte Valparaiso och inspirerades där till att skriva en Vals i Valparaiso. Det sägs att Evert Taube ha tillägnat sången till den chilenska näktergalen Rosita Serrano.
Så när jag jag är invigde konstutställning om Valparaiso i Södertälje, av Patricia Lambert och med dikter av Ceclia Valdés, avslutade jag med att läsa en bit ur Evert Taubes Vals i Valparaiso:
Då sjöngs där i Valparaiso en söt liten sång,
Rosita! Chilenita!
I havet, i Stilla havet, står hajen på språng,
Rosita! Chilenita!
Kondoren på Cordiljären är bister -Jaha!-
och ormarna börjar skallra i Tarapaca,
och sju glada sjömän rundade Hornet idag -
och Rosita vill alla ha!
onsdag 3 februari 2010
Byt kallt mot tryggt
Borgarnas rehabilitering handlar om datumet då man skrivs ut ur sjukförsäkringen. Men vanligt folk förstår att borgarnas utförsäkringar inte är några rehabiliteringar. Detta visar bara på en kall, omänsklig politik. Men vid en rödgrön valseger kommer de människor som är sjuka få tillbaka sin rätt till ersättning. De utförsäkrade måste självklart få ingå i sjukförsäkringen och någon bortre gräns för hur många dagar man får vara sjuk ska inte finnas. För man kan inte i förväg bestämma hur lång tid man är sjuk.
Jag tror att väldigt många människor säkert avstår en extra slant ytterligare i månaden mot att istället veta att tryggheten kommer finnas där, den dagen de själva eller deras nära behöver den.
Jag tycker Mona Sahlin uttryckte det klockrent i söndagens debatt: - Det finns andra saker än skattesänkningar som vårdbiträdet ligger och drömmer om på nätterna!