onsdag 30 juni 2010

Wendela Hebbes underbara Hus!


Wendela Hebbe var Sveriges första fast anställda kvinnliga journalist. Hon fick arbete på Aftonbladet i Stockholm 1841. Detta i en tid då kvinnor saknade rösträtt och var omyndiga.

Med Wendela Hebbe kom socialreportaget in i
svensk press. Hon skrev en rad uppmärksammade artiklar om fattiga människors utsatthet och svåra levnadsvillkor som hon beskrev med inlevelse efter att ha följt olika familjer i vardagen.

Här i Södertälje står Wendela Hebbes vackra gula trähus som hon bodde i halvårsvis på somrarna, som Lars Johan Hierta köpte till henne. Här finns föreningen Wendelas Vänner, som bildades för att rädda Wendela Hebbes sommarhus ifrån rivning och lyckades få huset återuppfört på nuvarande plats för tio år sedan. Föreningen arbetar för att öka kännedomen om Wendela Hebbe och hennes döttrar.

Då Wendela Hebbes man hamnade i ekonomiska svårigheter lämnade han landet, och Wendela blev ensamstående trebarnsmor. Hon var tvungen att skaffa arbete för att försörja sin familj och lyckades med det för hon var en av få lyckligt lottade kvinnorna som på den tiden fått utbildning. Då precis som nu är egen försörjning nyckeln till frihet för kvinnor. För oss Socialdemokratiska kvinnor är Wendela Hebbe en förebild och en riktig pionjär, en banbrytare som gick före och visade vägen för många andra kvinnor. Vårt parti socialdemokraterna har byggt upp vårt välfärdssamhälle, vilket gjort Sverige till ett av världens mest jämställda länder. Det ska vi vara stolta över.

Men vi är inte i mål än, vi vet att det finns mycket kvar att förbättra innan Sverige är jämställt. Och nu kämpar vi emot den borgerliga regeringens politik som leder till att kvinnors möjligheter minskar och tar ett rejält kliv tillbaka till gamla ideal och traditionella könsroller. Det vill vi ändra på. Vi S-kvinnor tycker att Sverige i stället tjänar på rättvisa och jämställdhet!


På bilden syns hela ensemblen från kvällens lyckade premiär av komedin "Pappas pojk" på scenen framför Wendela Hebbes vackra Hus. Från vänster syns Lasse Petterson, Helena Fernell, Lars Fager, Maria Plahn, Mia Poppe, Niclas Strand, Berit Carlberg och Per Ragnar.

Premiären av Pappas pojk


Ikväll har jag varit på premiären av sommarens roligaste skrattfars på sommarens vackraste spelplats vid Wendela Hebbes Hus, alldeles intill Södertälje kanal!

"Pappas pojk" är en klassisk fars av det tyska författarparet Ernst Bach och Franz Arnold. Deras mest kända fars är Spanska flugan. Nils Poppe spelade många lustspel av Arnold och Bach på Fredriksdalsteatern i Helsingborg, bland annat denna.

Handlingen är stora drag att i Södertälje bor adjunkt Valdemar Glömselius, spelad av Niclas Strand som är gift med Linnea spelad av Mia Poppe. Valdemars vän advokat Lage Wrängman, spelad av Per Ragnar, kommer på besök för att meddela att Valdemars barn från ett tidigare äktenskap kommer på besök från Gnesta. 
Barnet visar sig vara en salongshumorist vid namn Rulle Rask, spelad av Lars Fager.
I över två timmar rullar så karusellen.

Det var en förväntansfull premiärpublik som njöt av kvällsolen och båtarna som gled förbi bakom scenen. Kvällens premiär avbröts av spontana applåder och publiken stortrivdes!

Från vänster i bild syns Berit Carlberg, Helena Fernell och Mia Poppe.

Fler som gör uppror!


“Kulturupproret – vi som vill att LT ska bevaka kulturlivet i Södertälje!” är en grupp på Facebook som värnar kulturlivet i Södertälje! Och som inte tycker det är OK att vår lokaltidning LT dragit ner på sin kulturbevakning!

Ledningen för LT har hävdat att ”Södertäljeborna vill se blod!” Jag tycker det är skämmande att de har den uppfattningen. Och tror att vi läsare bara vill läsa om brott och kriminalitet i tidningen.

Vi behöver därför bli ännu fler i Kulturupprorsgruppen så vi kan få LT att tänka om. Tillsammans kan vi visa att det visst behövs en ordentlig kulturbevakning i vår stad! Och visa att vi vill att man ska börja spegla den mångfald och den passion som finns i vårt rika kulturliv här i Södertälje!

Hjälp gärna till och skicka ut en inbjudan till alla dina vänner på Facebook till Kulturupproret! Gör uppror du också!

Kulturupproret – vi som vill att LT ska bevaka kulturlivet i Södertälje!


Som jag skrev i mitt blogginlägg den 28 maj "Stå upp för kulturbevakningen!" tycker jag det är tragiskt att LT inte längre tar sitt ansvar som lokatidning och bevakar kulturen i stan ordentligt. Jag funderade på om man borde bilda en Facebookgrupp för att tillsammans få LT att tänka om. Och sagt och gjort så skapade jag en sådan grupp: Kulturupproret – vi som vill att LT ska bevaka kulturlivet i Södertälje! Vi är redan 235 personer som står upp för kulturen och kulturbevakningen i stan! Välkommen med du också!

Kulturen är något av det bästa vi har i Södertälje!

Vi har ett rikt kulturliv, många människor är engagerade inom kulturen och vi har många aktiva kulturföreningar. Vi har både bredd och djup!

Men tyvärr har LT efter att ha genomfört läsvärdesundersökningar bestämt sig för att Södertäljeborna inte längre vill läsa om kultur eller recensioner och har därför dragit ner på sin kulturbevakning.

I den här gruppen samlas vi som inte bara vill läsa om det elände och de brott som begås i Södertälje. Vi tycker att LT som lokaltidning har ett stort ansvar att även skildra det positiva som sker i vår stad, där det som sker inom kulturens område är en viktig del.

Den här gruppen är helt opolitisk. Vi välkomnar alla människor oavsett var de står politiskt i andra frågor, som tycker att LT ska tänka om och åter satsa på en väl fungerande kulturbevakning. Vi tycker kulturen och Södertäljeborna förtjänar en lokaltidning med reportage, debatt, porträtt och recensioner om kultur!

/Anna Bohman, barnsligt förtjust i kultur i olika former

tisdag 29 juni 2010

Behoven ska styra vården – inte hur rik du är


Här kan man läsa min insändare om rättvis och jämställd vård som var publicerad i LT den 24 juni 2010.

Sjukvård ska erbjudas alla efter behov på lika villkor oavsett kön eller inkomst. Under de senaste fyra åren har Moderaterna sett till att vården blivit mer ojämlik genom att ta pengar från områden med stora behov och flytta över dem till välmående områden.

Vårdcentraler i utsatta områden har i snitt förlorat 3,9 miljoner per vårdcentral. Vi S-kvinnor vill att det är människors behov som ska styra, de som har störst behov av vård ska ha mest resurser.

Vi vill att man inför Hälso val där medborgarna i Stockholms län får större valfrihet och mångfald inom vården och att pengarna fördelas mer rättvist. Valfriheten ökas genom att det finns profilerade vårdcentraler, exempelvis äldrevårdcentraler där specifika behov på ett bättre sätt kan mötas. Vi vill ha ett Hälsoval där man ser hela människan och inte en sjukdom i taget. En annan viktig del är att införa barnläkarjourbilar som skulle kunna göra livet enklare för barn familjer genom att få bra och snabb hjälp hemma när barnen är sjuka.

Vi tycker till skillnad från borgarna att dina behov ska styra vården – inte hur rik du är eller var du bor.
Hälsoklyftorna mellan olika områden i länet har ökat under moderaternas styre, därför är det viktigt att arbeta mer med hälsofrämjande insatser framför allt för kvinnorna för där den största ohälsan finns.

Vi S-kvinnor anser att förebygga dödliga sjukdomar som drabbar kvinnor är ett viktigt steg för att nå en rättvis och jämställd vård. För att nå detta måste det satsas mer resurser på kunskap och forskning kring kvinnors ohälsa. Forskningen är i dag ojämställd, det är mannen som är normen inom forskningen detta måste förändras. Forskning även på kvinnor är viktig förutsättning för att få fram fungerande mediciner och metoder. En satsning på forskning kommer att stärka och förbättra kvinnors hälsa. Rösta för en rättvis och jämställd sjukvård den 19 september!

Anna Bohman (S)
ordförande S-kvinnor i Södertälje