Wendela Hebbe var Sveriges första fast anställda kvinnliga journalist. Hon fick arbete på Aftonbladet i Stockholm 1841. Detta i en tid då kvinnor saknade rösträtt och var omyndiga.
Med Wendela Hebbe kom socialreportaget in i
svensk press. Hon skrev en rad uppmärksammade artiklar om fattiga människors utsatthet och svåra levnadsvillkor som hon beskrev med inlevelse efter att ha följt olika familjer i vardagen.
Här i Södertälje står Wendela Hebbes vackra gula trähus som hon bodde i halvårsvis på somrarna, som Lars Johan Hierta köpte till henne. Här finns föreningen Wendelas Vänner, som bildades för att rädda Wendela Hebbes sommarhus ifrån rivning och lyckades få huset återuppfört på nuvarande plats för tio år sedan. Föreningen arbetar för att öka kännedomen om Wendela Hebbe och hennes döttrar.
Då Wendela Hebbes man hamnade i ekonomiska svårigheter lämnade han landet, och Wendela blev ensamstående trebarnsmor. Hon var tvungen att skaffa arbete för att försörja sin familj och lyckades med det för hon var en av få lyckligt lottade kvinnorna som på den tiden fått utbildning. Då precis som nu är egen försörjning nyckeln till frihet för kvinnor. För oss Socialdemokratiska kvinnor är Wendela Hebbe en förebild och en riktig pionjär, en banbrytare som gick före och visade vägen för många andra kvinnor. Vårt parti socialdemokraterna har byggt upp vårt välfärdssamhälle, vilket gjort Sverige till ett av världens mest jämställda länder. Det ska vi vara stolta över.
Men vi är inte i mål än, vi vet att det finns mycket kvar att förbättra innan Sverige är jämställt. Och nu kämpar vi emot den borgerliga regeringens politik som leder till att kvinnors möjligheter minskar och tar ett rejält kliv tillbaka till gamla ideal och traditionella könsroller. Det vill vi ändra på. Vi S-kvinnor tycker att Sverige i stället tjänar på rättvisa och jämställdhet!