fredag 29 januari 2010

Valets Wild Card?


Vem minns inte Janne Josefssons valstugereportage precis före valet 2002, som ledde till ett historiskt valnederlag för moderaterna det året?

Eller Astrid Lindgrens Pomperipossasaga om de höga skatterna som bidrog till att Socialdemokraterna förlorade valet 1976 och förlorade makten i riksdagen för första gången på fyrtio år.

Och i valet 1988 var det säldöden som gjorde att Miljöpartiet skrällde och lyckades ta sig hela vägen in i riksdagen.


Ser man på valrörelsens historia så har det ofta dykt upp oväntade frågor som spelat en stor roll för valutgången.

Vid höstens val kommer med stor sannolikhet "utanförskapet" vara den i särklass viktigaste frågan. Det var frågan som borgarna vann valet på förra gången. Väljarna får nu utvärdera om de tycker utanförskapet har ökat eller minskat?

För mig är svaret enkelt. Borgarna har skapat en situation där de som har shyssta jobb har fått en hel månadslön mer kvar i plånboken per år och de har inte behövt märka ett spår av att vi är mitt inne i en historisk lågkonjuntur. De som fått betala priset och fått det otroligt mycket sämre och otryggare är de svaga, de sjuka och de utan arbete. Borgarnas recept att öka klyftorna och införa ett nytt kallt Sverige är tokfel. Och att montera ner en anständig grundtrygghet för alla. Sjuka och arbetslösa kan alla bli någon gång i livet. Men de allra flesta svenskar betalar nog gärna för att veta att tryggheten ska finnas den dagen de själva eller deras nära behöver den.


Men vilken fråga eller händelse kommer bli valets Wild Card i år?
Det är förstås svårt att svara på även för de mest slipade spinndoktorerna.
Och inte kan man oddsa på det ännu heller.

Men erkänn att det ska bli spännande att se vad det kommer bli?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar